Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)
Artırılmış Gerçeklik nedir?
Artırılmış Gerçeklik dijital içeriklerin (metin, ses, resim, video ve animasyon gibi) gerçek dünya görüntüsü üzerine yüklenmesi arttırılmış gerçeklik (Augmented Reality) olarak adlandırılır. Arttırılmış gerçeklik kullanıcılara gerçek dünya görüntüsü üzerine sanal dünyanın da bileşenlerini ekleme ve her ikisini birden ekranda görüntüleme fırsatı tanır.
Bu tanımı şu şekilde örneklemek mümkündür: Her gün geçtiğimiz sokakta gözlerimizle çeşitli gerçek dünya görüntüleri görürüz. Bunları evler, arabalar, ağaçlar, vb. şeklinde sıralamak mümkündür. Şimdi ise gerçek dünya görüntüsü ile aramızda bir kamera olduğunu, yani gerçek dünya görüntülerine bir kameradan baktığımızı düşünelim. Kamera aracılığıyla baktığımız evin üzerinde evle ilgili dijital bilgiler (örneğin evin m2 olarak büyüklüğü), arabanın üzerinde araba ile ilgili çeşitli bilgiler (örneğin arabanın marka ve modeli, güvenlik testi sonuçları vb.), ağacın üzerinde ise ağaçla ilgili bilgilerin (örneğin ağacın cinsi) çıktığını düşünelim. İşte bu durum gerçeğin dijital içeriklerle güçlendirilmesi ya da arttırılmış gerçeklik olarak adlandırılır.
Bütün bu dijital destekler kişilerin nesneler ile ilgili bilgilere anında erişimini sağlayan ve nesneleri anlamlandırmalarına yardımcı olan bilişsel destekler olarak nitelendirilebilir.
Uygulama örnekleri
Augmented Reality örneğinden biri olan; “Aurasma” bir görüntü tanıma teknolojisidir. İşletmeler ve bireyler Aurasma’yı hem kendi artırılmış gerçeklik deneyimlerini oluşturmak ve paylaşmak, hem de çevrelerindeki gizli dijital içeriği keşfetmek için kullanır. Öğretmenler, bu platformu kullanan en etkin grup arasında yer almaktadır.
Uygulamalar henüz çok yeni olsa da, dünyada bilişim sektörünü domine eden Microsoft ve Google gibi firmalar bu yeni teknolojiye büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Google, 2012 yılında tanıttığı ve büyük ilgi çeken Glass projesini şimdilik rafa kaldırsa da, Mattel firmasıyla birlikte View Master gözlüğünün tanıtımını yaptı. Microsoft ise Windows 10 ve HoloLens ile 2016 yılından itibaren kullanıcılarına interaktif hologramlar sunmayı planlıyor. Marshall, L’Oréal Paris, Ray-Ban, Adidas, BMW, Volkswagen, Ford, Durex ve IKEA gibi sayısız uluslararası marka, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ürünlerinin tanıtımını interaktif ve eğlenceli hale getirmeye çalışmaktadırlar.
Eğitimde Artırılmış Gerçeklik:
Eğitimde Augmented Reality, uygulamaları etkili, etkileşimi yüksek, öğrenme sürecine katkı sağlayan, kullanması kolay ve kullanıcı doyumunu sağlayan öğrenme malzemeleridir.
Lensler:
Sakıp Sabancı Müzesi Dijital Restorasyon:
Sanal Volkswagen Golf Cabriolet uygulaması “akıllı telefonlar ve Arttırılmış Gerçeklik:
LEGO DİGİTAL BOX artırılmış gerçeklik kiosk sistemi:
Anında Çeviri:
Autoglass® 2020 vizyonu araba ön cam geleceği :
Kaynaklar:
- Taşkıran, A., Koral, E., & Bozkurt, A. (2015). Artırılmış Gerçeklik Uygulamasının Yabancı Dil Öğretiminde Kullanılması. Akademik Bilişim 2015. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Artırılmış_gerçeklik
- https://www.endustri40.com/artirilmis-gerceklik-augmented-reality/
- https://www.apple.com/tr/ios/augmented-reality/
- http://fatihberber.com/artirilmis-gerceklik-hakkinda/