Türkiye’de Bilişim Suçları
Bilişim suçları takibi şikâyete bağlı suçlardandır ve çoğu insan maruz kaldığı durumun bir suç teşkil ettiğini dahi bilmemektedir. Bazılarının ise yalnızca önemsemediğinden suçun gerçek boyutlarını gözler önüne sermek oldukça zordur. Para kaybının büyük olmadığı durumlarda veya bankaların suçun oluşmasında sorumlu olarak paranın bir kısmını ödemesi sonucu kişi şikâyette bulunmayınca ve bankaların da itibarını kaybetme korkusu yüzünden bildirimde bulunmaması sonucu suçların pek çoğu açığa çıkmamaktadır.
Gelişen teknolojiyle beraber yedisinden yetmişine toplumun her kesiminin ilgisini çeken ve yaşamımıza nüfuz eden bilgisayarlar, hayata renk katıp işlerimizi kolaylaştırmasıyla birlikte yeni suç türlerinin ortaya çıkması ve gelişmesine de katkıda bulunmuştur.
Teknolojiye olan merakın artmasına paralel bilgisayar kullanımının artması, internete erişmenin daha kolay ve hızlı hale gelmesi, bilişim suçu işlemek için gerekli olan bilgilerin internet ortamında rahatlıkla bulunabilmesi bu ortamı suç işlemek için en uygun ortam haline getirmiştir.
Bilişim suçlarının belirlenmesi ve çözümü oldukça zordur. İnternet gibi kalabalık ve bilinmeyen bir ortamda kişiler lakap kullanarak gerçek kimliklerini kolayca gizleyebilmektedirler. Ayrıca bu suç, şehirler hatta uluslararası işlenebilen bir suçtur. Klasik anlamdaki bir hırsızlık olayında şüpheli, mağdur ve çalınan değer hep bir arada olurken ve olay yeri tekken; bilişim yoluyla hırsızlık olayında şüpheli, mağdur ve kaybedilen değer çok farklı farklı yerlerde olabileceğinden suç yerini belirlemek oldukça güçtür. Kurumlar arası irtibatsızlık da bir diğer sorundur. Bilişim suçunda zaman çok önemlidir ve kurumların suçu bildirme ile suç sonrası yapılan yazışmalara geç cevap vermesi de suçun çözümünü zorlaştırıcı etkenlerdendir.
Bilişim suçları ile özel olarak ilgilenen birimlerin tek çatı altında toplanarak Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı kurulmuştur. Fakat suçun ayrı bürolara dağılması suçla mücadelede aksaklıklara yol açmaktadır. Terörle ilgili bir bilişim suçu olması durumunda Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün, aynı suçlu grubun banka dolandırıcılığı yapması durumunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün birbirinden bağımsız, ayrı ayrı soruşturması olayın bütünüyle görünemeyip suçluların yakalanmasını ve işledikleri suçların aydınlatılmasını zorlaştırmaktadır. Her birimde meydana gelen bilişim suçu olaylarının ortak bir havuza aktarılmasının bu tür suçlarla mücadelede daha etkin rol oynayacağı düşünülmektedir.
Suçların hızlı ve doğru şekilde aydınlatılması için kurumlar arası işbirliği oldukça önemlidir. Emniyet, Telekom, Microsoft, Bankalar arası Kart Merkezi, bankalar ya da suça karışan herhangi bir internet sitesi ve diğer kurumlar ile yapılan yazışmaların daha kısa sürede cevaplanması çözümde büyük bir adım olacaktır.
Her suçun aydınlatılmasında zaman önemlidir. Ancak söz konusu bilişim suçu ise zaman en önemli şey denilebilir. Birimlerin farklı olması, mağdurun doğru birime ulaşmasına kadar geçen süre ile yaşanan zaman kaybı hem soruşturmanın geç başlamasına hem de kişinin ikinci kez mağdur olmasına yol açmaktadır.
Kişilerin bilişim suçundan korunması konusunda daha bilinçli kullanıcılar haline gelmesi oldukça önemlidir.
Tanınmayan kişilerden gelen ya da tanıdığınız kişilerden beklenmeyen mesajlar olduğunda açmayarak; bağlanılacak internet sitesinin adresini adres çubuğuna yazarak; internet adresi olarak sayısal veriler içeren adresler ile karşılaşılması durumunda kontrol ederek; banka ve kredi kartı numaraları, şifreleri ve diğer kimlik bilgilerini internet üzerinden vermeyerek; daima lisanslı, orijinal yazılımlar kullanarak ve güncellemeye açarak; yalnızca virüs koruma programlarıyla yetinmeden casus yazılımlar için de ayrıca önleme programı ve firewall kullanarak alınacak birkaç şahsi önlem ile bilişim suçlarından büyük ölçüde korunmak mümkündür.[1],[2],[3]
KAYNAKLAR
- [1] Özçelik Ö., (2006), Balıkesir Merkez İlçesinin Suç Haritası, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir
- [2] Türkiye Büyük Millet Meclisi, (2012), Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler İle İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler Ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, Ankara
- [3] Çekiç, Burak, (2006), İnternet Aracılığıyla İşlenen Suçlar, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, ss.205-209.
- http://internet.btk.gov.tr/turkiye-de-bilisim-hukuku-detay-70.html
- http://fatihberber.com/category/bilisim-hukuku/