Hack Nedir?

Hack; Bir bilgi sistemi veya network’ün güvenlik mekanizmalarını atlamak için yetkisiz girişimlerdir.
Hacker’ların Sınıflandırılması
- Black Hats (Siyah şapkalılar): Web sitelerine zarar veren, kredi kartı gibi bilgileri çalan güvenlik ihlalleri yapan, botnet ve DDOS saldırıları yapan amaçları tamamen zarar vermek olan hackerlara verilen genel addır.
- White Hats (Beyaz şapkalılar): Siyah şapkaların tam tersi işler yapan hackerlardır. Sistemleri tarar, güvenlik açıklarını bulur ve ilgili kişilere rapor ederler. Pek çok Beyaz şapka bir şirket için çalışır. Şirket veya müşteri ürünlerini güvenlik taramalarından geçirirler. Bilgilerini zarar vermek için değil, zarar verilebilir açıklara sahip sistemlerin güvenlik açıklarını kapatmak için kullanırlar. Bu tür hackerler sistemlere izinsiz giriş yapmazlar. Güvenlik Analistleri olarakta bilinirler.
- Gray Hats (Gri şapkalılar): Yasallık sınırında saldırı yapan, iyi veya kötü olabilen hacker’lardır.
- Yazılım korsanı: Yazılım korsanları bilgisayar programlarının kopya korumalarını kırarak, bu programları izinsiz olarak dağıtımına olanak sağlayıp para kazanırlar. Piyasaya korsan oyun ve program CD’lerini yazılım korsanları çıkarır.
- Hacktivist: Hacktivist’ler kendilerine göre kötü veya yanlış olan toplumsal veya politik sorunları dile getirmek amacıyla belirli siteleri hack’leyerek mesajlarını yerleştirirler.
- Phreaker: Telefon ağları üzerinde çalışan, telefon sistemlerini hackleyerek bedava görüşme yapmaya çalışan kişilerdir.
- Script Kiddie: Script kiddie’ler hacker’lığa özenen kişilerdir. Tam anlamıyla hacker değillerdir. Script kiddieler genellikle kişilerin e-posta veya anında mesajlaşma şifrelerini çalarlar. Lamer: Ne yaptığının tam olarak farkında olmayan, bilgisayar korsanlığı yapabilmek için yeterince bilgisi olmayan kişilerdir. Script Kiddie benzeri kişilerdir