Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Artırılmış gerçeklik uygulamalarında içeriğe erişebilmeyi sağlayan farklı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerden birincisi Çabuk Tepki (Quick Responce) kelimelerinin baş harflerinden oluşan QR kod teknolojisidir. Mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel iki boyutlu bu barkot teknolojisi aracılığıyla Artırılmış gerçeklik uygulamalarına erişebilmek mümkündür.
Dijital içeriğe erişimi sağlayan barkotlar herhangi bir kitap, resim veya diğer herhangi bir yüzeye yerleştirilebilmektedir. Bu ortamlara yerleştirilen barkot taşıyan nesne web kamerasının önüne tutulduğunda, Artırılmış gerçeklik uygulamaları çalışır ve sonuç sisteme bağlı olan ekranda gösterilir. Kamera önünde elde tutulan basılı materyal hareket ettirildiğinde ekranda görüntülenen Artırılmış gerçeklik uygulamasının yönü de değişmektedir. Yani kullanıcının hareket ve çevirme yönüne göre eş zamanlı olarak Artırılmış gerçeklik nesnesi de değişmektedir.

AG uygulamalarına ulaşabilmeyi sağlayan ikinci yöntem ise üzerinde lenslerin bulunduğu özel gözlükler (HMDs) kullanmaktır. Günlük yaşamda kullandığımız gözlüklerin daha büyük ve daha işlevsel konumunda bulunan bu gözlükler aracılığıyla, kullanıcılar gerçek dünyadaki çeşitli nesnelere bakarak dijital içeriğe ulaşabilmektedir. Ulaşılacak bu dijital içerik gözlüğe özel ekranda görüntülenebileceği gibi, bu gözlüğün bağlı olduğu büyük ekranlarda da görüntülenebilmektedir. Ancak böyle bir uygulama belli amaca göre hazırlanan özel laboratuar ortamında uygulanabilmektedir.
Gerçek nesne
Artırılmış gerçeklik için ihtiyaç duyulan birinci unsur gerçekliktir. Bu gerçeklik gerçek dünyadaki bir ev, bir araba, bir ağaç, bir bölge olabilir. Sınıf içerisinde eğitimsel amaçlı olarak kullanımı göz önüne alındığında ise bu projede olduğu gibi, bu gerçeklik ders kitabı içerisindeki bir resim olabilir. Eğer gerçeklik yoksa bu ortamda AG kavramından da söz edebilmek mümkün değildir.
Görüntüleme Cihazı
Fiziksel gerçek dünyaya ait bir çevre veya unsurun bilgi işlem ortamında üretilen ses, video, grafik, konum bilgisi, vb. gibi algısal girdiler eklenerek geliştirilmesi ve zenginleştirilmesinin herhangi bir ekran üzerinde görüntülenmesi gerekmektedir. Bu cihazlar özel vizöre sahip gözlükler (HMD), projeksiyona bağlı bir televizyon ya da monitör olabileceği gibi mobil cihaz veya tablet bilgisayar ekranları da olabilir.
Veri ve Bağlantı
Gerçek dünya görüntüsü ile Artırılmış gerçekliği ekranında gösterecek cihazın üzerinde hangi dijital bilgilerin gösterileceği burada belki de en önemli husustur. Bilgi işlem ortamında üretilen bu dijital girdiler iki yöntemle ekran görüntülenecek hale gelebilir. İlk yöntem verinin yerel bir kaynakta tutulabileceğidir. Diğer bir değişle Artırılmış gerçeklik kullanıcısının üzerinde bir yerde bir veritabanı kullanmaktır. İkinci yöntem ise bu veriye ulaşabilmek için Internet’i kullanmaktır. Burada kastedilen veriyi herhangi bir yerde arayıp bulmak yerine daha önceden depolanan ve adresi belli olan bir yere Internet’i kullanarak bağlanabilmesidir.
Burada kastedilen veriyi herhangi bir yerde arayıp bulmak yerine daha önceden depolanan ve adresi belli olan bir yere Internet’i kullanarak bağlanabilmesidir. Internet üzerindeki bu bilgi özel bir bilgi olup, sadece Artırılmış gerçeklik kullanıcılarının erişebileceği türde bir bilgi olma özelliğine sahiptir. Bu yöntemin güzel tarafı kullanıcıların istedikleri herhangi bir yerden Artırılmış gerçeklik uygulamalarına istedikleri bir zamanda ulaşabilmeleridir. Yani uzaktan eğitimin meşhur sloganı olan “her zaman ve her yerden” sözü Artırılmış gerçeklik kavramı ile tam olarak yerine getirilebilme şansına sahiptir.
Uygulama
Fiziksel gerçek dünyaya ait bir çevreye Internet bağlantısı bulunan cihazınızın kamerasından baktığınızı düşünelim. Ancak fiziksel dünyada kameranın gördüğü birçok gerçekten söz edebilmek mümkündür. Bu birçok gerçek görüntüden sadece istenilen görüntüyü algılayıp ona göre davranacak olan ara bir yazılıma ihtiyaç vardır. Bu yazılımın görevi dış dünyadaki algılanması istenen nesne ile ilgili veri arasında bir bağ kurmak ve bunu tasarlanan şekilde cihazın ekranında doğru olarak göstermektir.
Bu uygulamalar için herhangi bir standart bulunmamaktadır. Birçok farklı firma kendi uygulamasını yazarak Artırılmış gerçeklik uygulamalarını çalıştırmaya izin vermektedir. Dolayısıyla Artırılmış gerçeklik uygulamasını kullanmak isteyen kullanıcı, o firmanın uygulamasını mobil cihaz veya tablet bilgisayarına indirmek zorundadır.
Diğer Makalelerim: https://fatihberber.com/category/makaleler/artirilmis-gerceklik/
KAYNAKLAR:
- http://dergipark.gov.tr/download/article-file/593167
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Artırılmış_gerçeklik
- https://www.apple.com/tr/ios/augmented-reality/
- Doç. Dr. Çelebi Uluyol – Arttırılmış Gerçeklik Ortamları