Bilişim Suçlarının Sınıflandırılması nelerdir?
- Hedef Olarak Bilişim Sistemleri
(Yetkisiz erişim, Servis dışı bırakma, verilere zarar, vs.) - Bilişim Bağlantılı Suçlar
(Kredi kartı ve Internet bankacılığı dolandırıcılığı, Telif hakları ihlali vs.) - Bilişim Vasıtalı Normal Suçlar
(Uyuşturucu trafiği, kara para aklama, hakaret sövme, terör propagandası, vs.)
1. Hedef olarak Bilişim Sistemleri
Burada bilişim sistemleri tabiri caizse suçun mağduru konumundadır denilebilir. Bir bilişim sistemine yetki dışı erişim, sistemin işleyişinin aksatılması veya kesintiye uğratılması, bilişim sistemi üzerindeki verilerin silinmesi, değiştirilmesi bu ana başlık altına alınabilir. Örneğin bir bilgisayar virüsünün yazılması ve hedef sisteme bulaştırılması sonucu sistemin işleyişinin durması, sistem üzerindeki verilerin zarar görmesi maddi manevi birçok zarara yol açabilir. Bilişim sistemine yetkisiz olarak girişin sonucunda yine zararlar meydana gelebilir. Bir düşünün; her hangi bir kamu kuruluşu veya özel kurumların bilişim sistemine yetkisiz erişim sonucu sızma veya uzaktan servis dışı bırakma eylemleri sonucu doğabilecek zararları. Örneğin istihbarat teşkilatlarının sistemlerine erişim ile bilgilerin çalınması, hastane veri tabanlarındaki bilgilerin veya havayolu firmalarının uçuş planlarının değişmesi, banka verilerinin çalınması veya iletişimi sağlayan servislerin durdurulması inanılmaz derecede zararlar meydana getirir. Burada hedef direk olarak bilişim sistemleridir.
2. Bilişim Bağlantılı Suçlar
Bilişim sistemlerinin hayatımızın her alanına girmesi ile birlikte bilişim sistemlerinin getirileri, özellikle elektronik ticaret gün geçtikçe daha çok kullanılır olmaktadır. Bunu fırsat bilen suçlular, bu alanda da çıkar sağlayabilmek amacıyla harekete geçmiş ve hepimizin bildiği gibi bilişim sistemlerini kullanarak başkalarına ait ödeme sistemleri bilgilerini ele geçirip çok büyük zararlara sebep olmaktadırlar. Bunun dışında kopya yazılım kullanımı ve eserlere karşı telif haklarının ihlali de bilişim sistemleri vasıtası ile gerçekleştirilebilmektedir.
3. Bilişim Vasıtalı Normal Suçlar
E-posta, sohbet ortamları veya internet siteleri vasıtası ile hakaret sövme, kimlik saklamanın kolay olması sebebiyle oldukça kolay yapılabilmekte ve yine kimlik saklanabilmesinin kolay olması sebebiyle internet üzerinde terör propagandalarının yapılması yahut uyuşturucu trafiğinin yönlendirilmesi oldukça kolay olmaktadır. Bunun dışında suçlular işledikleri suç ile ilgili delilleri bilişim sistemleri üzerinde de bırakabilmektedirler. Örneğin bir chat (sohbet) kaydı kolluk kuvvetleri ve adli merciler için faili meçhul bir olayın aydınlatılmasında büyük rol oynayabilir. Aynı zamanda suçlular suç ile ilgili eylem planlarını bilişim sistemleri vasıtasıyla hazırlamış olabilirler.
KAYNAK:
1. Ekizer, A.H. (2014). Bilişim Suçları (Siber Suçlar), http://www.ekizer.net/bilisimsuclari-sibersuclar, Erişim Tarihi: 31 Aralık 2014