Banka hesabıma tanımlı internet bankacılığım bilgim dışında kullanıldı, ne yapmam gerekir?
Soru: Banka hesabıma tanımlı internet bankacılığım bilgim dışında kullanıldı, ne yapmam gerekir?
Cevap: Adli kurumlara başvurmadan önce aşağıdaki işlemleri yapmanız çözüm sürecini hızlandıracaktır.
İlk olarak internet bankacılığının tanımını yapacak olur isek; bankanız ile sizin aranızda kurulan güvenli web oturumunda, para çekme dışındaki bütün bankacılık hizmetlerini kendi başınıza yapmanıza olanak sağlayan bir hizmet kanalıdır.
Ancak internet, doğası gereği sınırları geniş bir yapı üzerinde kurulduğu için sahtekârlık, dolandırıcılık, virüs bulaşması, yetkisiz erişim, şifre ve kişisel bilgilerin çalınması gibi kötü niyetli saldırılara maruz kalma riski taşır.
Banka hesabınıza tanımlı internet bankacılığı bilginiz dışında kullanıldı ise hemen Bankanız ile görüşünüz ve şüpheli gördüğünüz harcamanın ekstresini temin ediniz.
Not: Telefon ve bilgisayar(lar)ınıza adli inceleme yapılacağından asla format atmayınız!
Mağdur olduğunuz suç takibi şikayete bağlı olan suçlardan olduğundan adli işlem yapılabilmesi için şahsi müracaat etmeniz gerekmektedir.
Bankanızdan temin ettiğiniz ekstrenize göre suçu anlatan bir dilekçe yazıp imzalayınız. ( Eğer yazamıyorum diyorsanız arama motorlarından “örnek şikayet dilekçesi” şeklinde arama yaparak size yardımcı olacak kayıtlar bulabilirsiniz). Hazırladığınız ve tarafınızdan imzalanan dilekçe ile:
– Polis Merkezi Amirliğine,
– Cumhuriyet Başsavcılığı’na,
– Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne
Müracaat edebilirsiniz. Suça maruz kalmamak için yapılması gereken güvenlik önlemleri:
– İnternet Şubesi aracılığı ile gerçekleştirilen bankacılık işlemlerinin güvenliği sağlanmış bilgisayarlardan yapılması gerekir. Bu yüzden güvenliğinden emin olmadığınız, internet kafeler gibi genel/toplu kullanıma açık bilgisayarları ve ağları erişim için kullanmayın.
– Bağlantı sağlamak için kullandığınız kişisel bilgisayarları tanımadığınız ve güvenmediğiniz kişilere emanet etmeyin, bilgisayarınızı kullanmalarına izin vermeyin.
– İnternet Bankacılığı kullanımı esnasında bilgisayarınızı gözetimsiz bırakmayın.
– İşlemleriniz bittiğinde erişimi sonlandırmak için “Güvenli Çıkış” butonunu kullanın.
– Virüsler ve casus yazılımlar oldukça sık olarak karşılaşılan zararlı programlardır. Korunmak için lisanslı antivirus/antispyware yazılımlarını kullanın.
– Kullandığınız yazılımların yeni çıkan virüsleri tanıması için gerekli güncellemeleri yapın ve periyodik olarak tarama işlemi gerçekleştirin.
– İşletim sistemi veya yazılımlarda bulunan açıklar, internet üzerinden gelen tehditleri aktif hale getirebilir ve yetkisiz kişilerin bilgilerinize erişimine yol açabilir. Bu açıkların kapatılması için yayınlanan güncelleme ve yamaları düzenli olarak bilgisayarınıza yüklemeye özen gösterin.
– İşletim sisteminizin güvenlik duvarı özelliğinin aktif olduğundan emin olun. Doğru şekilde yapılandırılmış lisanslı bir ürün kullanın.
– İnternet Şubesi’nde işlemlerinizi gerçekleştirdiğiniz alandaki bilgileri ve işlem akışını takip etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bu nedenle İnternet Şubesi’ni kullanırken son giriş tarihinizi, hesap hareketlerinizi, bilgilerinizin güncelliğini ve bilginiz dışında yapılmış bir işlem olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
– Herhangi bir yetkisiz erişimin sağlanması, bilginiz dışında bir emrin verilmesi veya şifrenizin başkaları tarafından bilindiğinden şüphelenmeniz durumunda en kısa sürede bankanızın Çağrı Merkezi’ni arayarak bilgi vermeniz gerekmektedir.
2,763 total views, 2 views today